This site uses cookies to help give you the best possible user experience. By continuing to browse this site you give consent for cookies to be used!
IEES-BAS

Двама млади учени от ИЕЕС отличени с престижни награди на БАН

Гл.ас. д-р Галин Борисов е носител на тазгодишната награда за млад учен „Професор Марин Дринов” в направление „Енергийни ресурси и енергийна ефективност”, а ас. Елица Петкучева печели конкурса за най-млад учен „Иван Евстратиев Гешов“ в същото направление.

Президентът Румен Радев, връчи високите отличия на младите надежди на Академията по време на тържествено събрание по случай Деня на народните будители, което се проведе на 1 ноември 2017 в Големия салон на БАН.

Конкурсите за млади учени „Професор Марин Дринов” и за най-млади учени „Иван Евстратиев Гешов” се провеждат на всеки две години. Групи от членове на ОС на БАН по деветте научни направления на БАН избират призьорите по съответни направления. Списъкът на отличените се утвърждава с решение на ОС на БАН. Наградите целят да откриват и стимулират талантливите млади учени в БАН, да им позволят по-рано и успешно да осъществят международни научни контакти, да подпомогнат тяхното развитие и израстване, както и да направят работата в науката и по-специално в БАН по-привлекателна за млади и даровити специалисти в България.

Ръководството и колективът на ИЕЕС честити на двамата млади колеги високите отличия и им пожелава здраве, лично щастие и нови професионални успехи!

IEES-BAS

ОКСИВОДОРОДЕН ГЕНЕРАТОР

Млади учени от ИЕЕС разработиха модулен оксиводороден генератор с електрическа мощност от 2.4 kW и добив на газ до 8 литра за минута. Пилотната инсталация има подобрени работни параметри спрямо конкурентите си на пазара, както и значително по-ниска цена. Максималната работна темперарура на генератора достига до 50 оС при максимално натоварване.

Иновацията е разработена по поръчка на частна фирма в България. Устройството ще инжектира получената оксиводородна смес в индустриални пелетни котли с мощност от 1 MW. Очаква се новоразработеното изделие да намали разхода за отопление с до около 20% икономия на гориво, като същевременно с това ще намали вредните емисии във въздуха. В процес на разработване е и подобрен вариант на генератора, който ще има значително по-високо КПД, както и по-ниска работна температура.

News and events

latest news, events and announcements

TWO YOUNG SCIENTISTS FROM IEES [...]

This text is available only in Bulgarian. Please, switch on ...

OXYHYDROGEN GENERATOR

This text is available only in Bulgarian. Please, switch on ...

MEETING WITH REPRESENTATIVES O [...]

This text is available only in Bulgarian. Please, switch on ...

SCIENTIFIC SEMINAR

This text is available only in Bulgarian. Please, switch on ...

ANNOUNCEMENT of public defence

This text is available only in Bulgarian. Please, switch on ...

PROF. ZDRAVKO STOYNOV PASSED A [...]

It is with great sorrow that we announce the sudden passing ...

USEFUL LINKS

with other Ogranizations

  • Bulgarian Chemical Communications
  • Bulgarian Chemical Communications
  • Фонд научни изследвания
  • Национален център за информация и документация
  • HORIZON 2020
  • Структурни фондове на ЕС
  • CORDIS
  • Bulgarian Academy of Sciences
  • Централна библиотека на БАН
  • Система за отчитане на научната и експертна дейности в БАН